Veelgestelde vragen EPB-verslaggeving
-
Ben ik EPB-plichtig?
De energieprestatieregelgeving geldt voor gebouwen die geklimatiseerd worden, waarvoor een omgevingsvergunning of melding nodig is. Zodra je een gebouw verwarmt, koelt of zelfs enkel vorstvrij wil houden is EPB verplicht. Je kunt dus wel stellen dat je al gauw te maken krijgt met EPB, maar er zijn uitzonderingen. Daar lees je meer over in dit artikel.
-
Wanneer stel ik mijn EPB-verslaggever het beste aan?
Het is het beste om je EPB-verslaggever aan te stellen vóór de start van je bouwproject, idealiter al tijdens de ontwerpfase. Een EPB-verslaggever zorgt ervoor dat je plannen energiezuiniger uitpakken én een comfortabele omgeving opleveren die voldoet aan alle wet- en regelgeving. Je leest in dit artikel meer over dit onderwerp.
-
Wat als ik te laat een EPB-verslaggever aanstel?
Als je de EPB-verslaggever te laat aanstelt, loop je het risico dat het ontwerp niet aan de EPB-eisen voldoet. Dit kan leiden tot hogere kosten voor aanpassingen of vertragingen in de bouwvergunning. Bovendien kan een late aanstelling betekenen dat de startverklaring niet tijdig wordt ingediend, wat tot boetes kan leiden.
-
Hoe dien je een EPB-verslag in?
Een EPB-verslag moet worden ingediend door een erkende EPB-verslaggever. Deze persoon is verantwoordelijk voor het berekenen van de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw. Het verslag wordt meestal opgesteld bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. De verslaggever gebruikt gespecialiseerde software om de EPB-berekeningen te maken en dient het verslag digitaal in bij de bevoegde overheidsdienst.