Wanneer stel ik mijn EPB-verslaggever het beste aan?

  • 3 min lezen

Plannen smeden voor je huis is natuurlijk heel erg leuk. Ideeen bespreken met de architect, materialen kiezen en alvast dromen van een nieuw thuis. Een EPB-verslag hoort bij de meeste mensen niet in het rijtje met leuke dingen thuis. Maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Wanneer schakel je je verslaggever eigenlijk in?

Vroeg Inschakelen Verslaggever

Het liefst integreer je alle EPB-vereisten direct in je ontwerp, zodat je na de bouw kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat en de beste energieprestaties. Daarom is het uitstellen van deze verplichting geen goed idee. Het is het beste om je EPB-verslaggever aan te stellen vóór de start van je bouwproject, idealiter al tijdens de ontwerpfase. Een EPB-verslaggever zorgt ervoor dat je plannen energiezuiniger uitpakken én een comfortabele omgeving opleveren die voldoet aan alle wet- en regelgeving.

  1. Advies bij ontwerp: De EPB-verslaggever kan al tijdens de ontwerpfase advies geven om je gebouw energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door de juiste keuze van isolatiematerialen, beglazing, en ventilatiesystemen.

  2. Voorkomen van fouten: Door de EPB-verslaggever vroeg in te schakelen, kunnen mogelijke fouten of problemen die later moeilijk of duur zijn om te corrigeren, worden vermeden.

  3. Kostenbesparing: Een goed advies kan helpen om de kosten van de EPB-maatregelen te beperken en te optimaliseren binnen je budget.

  4. Juridische verplichtingen: De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor het indienen van het startverklaring en het eindverslag bij de overheid. Dit moet tijdig gebeuren om boetes te vermijden.

Te Laat Aanstellen

De bouwheer (eigenaar of opdrachtgever) is verantwoordelijk voor het aanstellen van de EPB-verslaggever. Eventueel gaat dit in overleg met de architect of aannemer, maar ben hier zelf actief in. Als je de EPB-verslaggever te laat aanstelt, loop je het risico dat het ontwerp niet aan de EPB-eisen voldoet. Dit kan leiden tot hogere kosten voor aanpassingen of vertragingen in de bouwvergunning. Bovendien kan een late aanstelling betekenen dat de startverklaring niet tijdig wordt ingediend, wat tot boetes kan leiden.

Lang Verhaal Kort

Om te voldoen aan de EPB-eisen en ter voorkoming van problemen tijdens de bouw, is het cruciaal om je EPB-verslaggever aan te stellen voor of tijdens de ontwerpfase van je project. In ieder geval ruim voordat de bouw van start gaat. Hierdoor wordt de energieprestatie van je gebouw optimaal geïntegreerd in het ontwerp, wat leidt tot een beter eindresultaat en mogelijk lagere kosten.

Plan een afspraak in

Heb je vragen voor je bouwproject of wil je gebruik maken van onze diensten? Neem contact op, dan plannen we samen een afspraak in.

Maak nu een afspraak