Controles op EPB: Wat Moet je Weten?

  • 4 min lezen

Wanneer je bouwt of verbouwt krijg je te maken met de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze regelgeving legt eisen op aan de energieprestatie van gebouwen en het binnenklimaat. Het is belangrijk om deze regels na te leven. Om ervoor te zorgen dat iedereen dit doet, worden er verschillende controles uitgevoerd. We leggen je graag uit welke controles er zijn en wat ze inhouden. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Mocht je hier ondersteunbing bij zoeken, dan begeleiden we graag dit proces om te zorgen dat je voldoet aan alle EPB-eisen.

1. Controle op aanstelling van een EPB-verslaggever

Iedereen die EPB-plichtig is, moet een erkende EPB-verslaggever aanstellen. Dit is een cruciale stap, want de EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor het opstellen van de startverklaring, het opvolgen van de werken en het indienen van de definitieve EPB-aangifte. Om te garanderen dat alle EPB-plichtige projecten een verslaggever aanstellen, voert de overheid controles uit.

De overheid controleert of je tijdig een EPB-verslaggever hebt aangesteld. Dit moet gebeuren vóór de start van de werken. Als je dit niet doet, riskeer je boetes en kan je project vertraging oplopen.

2. Controle op het indienen van de definitieve EPB-aangifte

Na de voltooiing van de werken moet de EPB-verslaggever een definitieve EPB-aangifte indienen. Deze aangifte bevat alle relevante gegevens over de energieprestaties van het gebouw. Er wordt nagegaan of de definitieve EPB-aangifte binnen de wettelijk bepaalde termijn is ingediend. De overheid voert steekproefsgewijze controles uit om te verifiëren dat alle projecten die onder de EPB-regelgeving vallen, hun aangifte correct en tijdig hebben ingediend. Als de aangifte te laat of helemaal niet wordt ingediend, kunnen er sancties volgen.

3. Controle op de juistheid van de ingediende aangiftes

Naast het controleren van de aanstelling van een EPB-verslaggever en het tijdig indienen van de aangifte, wordt er ook gekeken naar de juistheid van de ingediende EPB-aangifte. Dit betekent dat de overheid controleert of de informatie in de aangifte overeenkomt met de werkelijke situatie ter plaatse.

De controle kan zich richten op verschillende aspecten, zoals de gebruikte isolatiematerialen, de installatie van zonnepanelen of de prestaties van verwarmingssystemen. Als blijkt dat de gegevens in de aangifte niet correct zijn of dat bepaalde maatregelen niet zijn uitgevoerd zoals vermeld, kan dit leiden tot boetes of de verplichting om de situatie te corrigeren.

Schakel de Hulp in van ES Consult

Bij ES Consult zorgen we ervoor dat je de juiste stappen neemt vanaf het begin. Als ervaren EPB-verslaggevers begeleiden we je door het volledige proces. Van de aanstelling tot het indienen van de definitieve aangifte. Zo weet je zeker dat alles correct verloopt. Je kunt erop vertrouwen dat je EPB-aangifte correct is. Wij zorgen ervoor dat alle informatie in overeenstemming is met de werkelijkheid en dat de staving voldoet aan de voorwaarden gesteld door de overheid zodat je eventuele problemen tijdens controles kunt voorkomen.

De Gevolgen van een Negatieve Controle

Als uit een controle blijkt dat je niet aan de EPB-verplichtingen hebt voldaan, kunnen er verschillende sancties volgen. Deze variëren van administratieve boetes tot het verplicht aanpassen van de werken om alsnog aan de regelgeving te voldoen. Het is dus in je eigen belang om ervoor te zorgen dat je de EPB-regels correct naleeft en dat je nauw samenwerkt met je EPB-verslaggever.

Plan een afspraak in

Heb je vragen voor je bouwproject of wil je gebruik maken van onze diensten? Neem contact op, dan plannen we samen een afspraak in.

Maak nu een afspraak