EPB-verslaggeving

Wanneer jouw bouwproject moet voldoen aan de EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB) eisen, kun je bij ons terecht. Niet alleen om te voldoen, juist om het maximale uit de regels te halen. Altijd in begrijpelijke taal met vindingrijke alternatieven.

Onze werkwijze

We doorlopen standaard stappen, maar geven maatwerk advies. De hoeveelheid informatie kan overweldigend zijn, maar nadat we samen het verslag hebben doorlopen begrijp je wat er staat en hebben we je vragen uit de weg geruimd.

Leef gezond en comfortabel met ons advies

De EPB-eisen zijn in 2006 vastgelegd door de Vlaamse overheid. Nog geen jaar later doken wij in alle regels. Al snel wisten we te zorgen voor duidelijkheid in alle complexe eisen. Nog belangrijker: ons advies zorgt keer op keer voor voordeel tijdens de bouwprojecten van onze klanten. We zijn bíjna elke situatie al ooit tegengekomen. Denk je iets nieuws voor ons te hebben, laat het weten. We houden wel van een uitdagend vraagstuk en werken het netjes en begrijpelijk voor je uit. Zijn er onverhoopt toch vragen? Dan stap je makkelijk op ons af voor een antwoord in begrijpelijke taal.

We analyseren en adviseren over de energie-efficiëntie, het thermisch comfort, de ventilatie en het verlichtingssysteem van het gebouw. Daarmee verminderen we niet alleen de milieu-impact, we garanderen ook een gezond en comfortabel binnenklimaat. De wetgeving verandert continu en wij bewegen moeiteloos mee.

Waarom EPB-verslaggeving in je voordeel werkt

Het is een misvatting dat EPB-eisen alleen een last voor je zijn. Uiteraard dragen de eisen bij aan duurzaamheid en klimaatbescherming, maar automatisch kleven daar voor jou de nodige voordelen aan. Een goed EPB-verslag helpt bij het optimaliseren van het ontwerp en de bouwmethoden. Dit leidt tot energiebesparing, lagere energiekosten en een verhoogde waarde van het vastgoed. Een EPB-verslag van ES Consult bevat precíes wat jij nodig hebt. Het is zorgvuldig opgesteld, bevat vindingrijke oplossingen en is toch lekker compact. Hoewel we een boek kunnen volschrijven, bevat het verslag precies wat jij nodig hebt!

EPB-verslaggeving in beeld

Veelgestelde vragen

  • Ben ik EPB-plichtig?

    De energieprestatieregelgeving geldt voor gebouwen die geklimatiseerd worden, waarvoor een omgevingsvergunning of melding nodig is. Zodra je een gebouw verwarmt, koelt of zelfs enkel vorstvrij wil houden is EPB verplicht. Je kunt dus wel stellen dat je al gauw te maken krijgt met EPB, maar er zijn uitzonderingen. Daar lees je meer over in dit artikel.

  • Wanneer stel ik mijn EPB-verslaggever het beste aan?

    Het is het beste om je EPB-verslaggever aan te stellen vóór de start van je bouwproject, idealiter al tijdens de ontwerpfase. Een EPB-verslaggever zorgt ervoor dat je plannen energiezuiniger uitpakken én een comfortabele omgeving opleveren die voldoet aan alle wet- en regelgeving. Je leest in dit artikel meer over dit onderwerp.

  • Wat als ik te laat een EPB-verslaggever aanstel?

    Als je de EPB-verslaggever te laat aanstelt, loop je het risico dat het ontwerp niet aan de EPB-eisen voldoet. Dit kan leiden tot hogere kosten voor aanpassingen of vertragingen in de bouwvergunning. Bovendien kan een late aanstelling betekenen dat de startverklaring niet tijdig wordt ingediend, wat tot boetes kan leiden.

  • Hoe dien je een EPB-verslag in?

    Een EPB-verslag moet worden ingediend door een erkende EPB-verslaggever. Deze persoon is verantwoordelijk voor het berekenen van de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw. Het verslag wordt meestal opgesteld bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. De verslaggever gebruikt gespecialiseerde software om de EPB-berekeningen te maken en dient het verslag digitaal in bij de bevoegde overheidsdienst.

Plan een afspraak in

Heb je vragen voor je bouwproject of wil je gebruik maken van onze diensten? Neem contact op, dan plannen we samen een afspraak in.

Maak nu een afspraak